Dansul este una dintre cele mai eficiente activitati fizice pentru copii (GALERIE FOTO)

Detalii
Comentarii
Galerie foto

Copiilor le place dansul inca de mici. Nu rare sunt spectacolele pe care le ofera in fata oglinzii, pe ritmurile muzicii pe care o aud la radio sau la televizor. Chiar daca miscarile lor nu sunt unele dintre cele mai reusite, prichindeilor le place sa ofere adevarate spectacole pentru parinti. Iar de aici pana la a intra in tainele dansului nu e decat un pas.

Beneficiile dansului

Indiferent daca vorbim de dansuri moderne sau de societate, aceste activitati le dezolta copiilor o serie de abilitati. „Are beneficii atat fizice cat si psihologice. Ei isi dezvolta personalitatea, latura creativa, spiritul pentru pentru frumos, pentru gratie. De asemenea, se integreaza foarte usor in societate, invata sa se exprime in fata unui public larg fara sa aiba tracuri, sa munceasca in echipa. Faptul ca trebuie sa faci acelasi lucru cu colegul de langa tine te ajuta sa remarci orice se intampla in jurul tau. Adica invata sa devina mai concentrati si sa fie atenti la ceea ce se intampla in jurul lor. Le sunt imbunatatite activitatile de perceptie asupra lucrurilor. Eu asa am simtit, pe pielea mea”, dezvaluie Andrada Bibire (foto), coregraf de dans in Brasov.

De ce ajung copiii la dansuri

Primul motiv pentru care copiii merg la dans este acela de a-si consuma energia, al doilea pentru ca este un hobby si vor sa il aprofundeze ca materie, iar al treilea este talentul. „De exemplu, exista copii care sunt nascuti sa danseze, iar daca parintii isi dau seama de acest lucru ii aduc la cursurile de dans”, spune Andrada Bibire.  

Copiii invata toate stilurile de dans

Dansul le consuma celor mici o buna parte din energie. Mai intai incep cu incalzirea, apoi se introduc elemente tehnice de balet pentru pozitia corpului in dans, dupa care se trece la coregrafia propriu zisa. Se folosesc mai intai elemente de baza, apoi elemente de styling, care includ expresivitate corporala si atitudine, care in dans conteaza foarte mult. Treptat, elevii ajung sa invete toate stilurile de dans, incepand de la cel modern, care cuprinde contemporan, country, rock 'n' roll, irlandez, belly dance (indian, turcesc, egiptean), can-can, hip-hop, street dance, breakdance, pana la dansuri de societate, unde invata samba, cha-cha, jive, vals, tango si rumba. Elemente din toate aceste stiluri de dans vor fi reunite intr-o coregrafie, care apoi va fi pusa in scena. „Facem cam trei spectacole pe an, de 8 Martie, de Craciun si la sfarsit de an, dar participam si la evenimente organizate”, spune Andrada Bibire.

Cursurile, structurate pe categorii de varsta

Coregrafia este aleasa in functie de grupa de copii, atat pentru spectacole, cat si in sala de antrenament. „Lectiile de dans sunt structurate pe categorii de varsta: copii de gradinita, unde se fac mici joculete pentru a le mentine atentia cat mai mult si miscarile sunt mai simple, pentru a le starni pasiunea de cunoastere. Apoi avem clasele I-IV si V-VIII. Aici deja miscarile de amplifica, se trece direct la sincron si miscari mult mai complexe. Nu se poate lucra la fel cu toate grupele. Trebuie sa existe o diferenta”, afirma coregrafa. Daca elevii vor sa faca performanta, lucrurile se schimba putin. „Se aleg copiii cei mai talentati, separat, si formeaza o noua grupa, care participa la diverse spectacole organizate, dar si la concursuri de profil”, adauga Andrada Bibire. 

Dansul formeaza o mare familie

Un aspect important, care trebuie luat in calcul, este conexiunea dintre profesor si elev. „Daca nu se creeaza o legatura directa cu profesorul, copilul, desi este pasionat de dans, risca sa-si piarda aceasta pasiune, deoarece profesorul este cel care il ajuta si ii dezvolta aceasta latura artistica, el ii tine scara pentru a ajunge in varf. De asemenea, este important sa se creeze aceasta conexiune si intre copii, fiindca altfel nu pot sa transmita celor din public bucuria de a dansa“, explica Andrada Bibire.

Cat costa un abonament la dans

In acest sens, coregrafa organizeaza cu elevii si activitati in afara orelor de dans, unde sunt invitati parintii. „Am format o familie, am avut iesiri in aer liber si atat parintii cat si copiii se simt foarte bine. Am fost si la patinoar, iar parintii sunt foarte incantati. Aceste iesiri sunt foarte placute si binevenite”, spune brasoveanca. Un abonament lunar la un curs de dans costa in jur de 70 de lei si copiii vin la cursuri de doua ori pe saptamana. Ei trebuie sa aiba opincute de dans in sala, fetitele sa poarte colanti, iar baietii pantaloni de trening, bluza, iar fetele trebuie sa aiba obligatoriu parul prins.  

Spectacole de dans cu copii

Coregrafa Andrada Bibire are 23 de ani si practica dansul de la varsta de 12 ani. Tanara a fost dansatoare intr-o trupa, cu care a avut spectacole atata in tara cat si in strainatate, unde a ocupat mereu loc pe podium. De asemenea, tot impreuna cu trupa, a participat si la evenimente organizate de primariile din Brasov, Predeal si Rasnov. Cu elevii ei a participat la spectacole organizate la Centrul Cultural Reduta Brasov, la Liceul Tehnologic „Victor Jinga“ din Sacele, sala de spectacole, si la Scoala Speciala din Brasov.