Escalada, un sport la inaltime, de care nu te saturi niciodata

Detalii
Comentarii
Galerie foto

Escalada presupune catararea pe o stanca sau pe structura artificiala, al carui scop este sa ajungi de jos pana sus, fara sa cazi. Acest sport este spectaculos: implica inaltime, totul se intampla pe verticala, iar natura este plina de surprize. „Tu te apuci in sala, ca sa iesi afara, sa te cateri pe ceea ce iti ofera natura. Provocarea este sa ajungi de jos pana sus, iar senzatia pe care o ai este ca ai reusit sa faci acel traseu si sa iti infrangi frica, inevitabila la inceput. Fiecare traseu are un anumit grad de dificultate si reusita in acest sport este motivatia, dorinta, pasiunea”, spune Bogdan Rus, instructor la Sala de Escalada Natural High Brasov.

Efort si strategie

Nicio catarare nu este usoara. „Cand iti alegi un traseu afara, pregatit dinainte, trebuie sa ajungi sus tinandu-te de prizele pe care ti le ofera natura. De aici pleaca dificultatea, deoarece catararea implica efort si strategie, dar si performanta, fiindca vrei sa faci trasee din ce in ce mai grele. Tot timpul e ceva nou si nu te plictisesti niciodata. Desi este un sport extrem, eu nu il consider asa. Eu ma catar pentru senzatia pe care o da traseul in sine si pentru satisfactia ca am reusit sa il parcurg fara sa cad”, explica Bogdan Rus.

Beneficii asupra copiilor

Escalada este un sport natural si instinctiv si poate fi practicat de orice persoana. Acesta este recomandat si copiilor, pentru ca are numeroase beneficii. „Din punct de vedere fizic le dezvolta forta si flexibilitatea, iar din punct de vedere psihic le dezvolta curajul si increderea in sine. Ei singuri trebuie sa ajunga sus si cand ajung acolo, este o implinire. Copiii trebuie sa aiba si o strategie. Trebuie sa tina minte prizele, sa vada unde calca, cum isi pozitioneaza corpul si astfel capata simt practic. Le dezvolta atentia si, din ceea ce mi-au spus parintii, au rezultate mai bune la scoala”, spune Bogdan Rus.  

Drumetii in natura

Copiii pot incepe escalada chiar de la varsta de 4 ani. „Lucram mai mult in sala si cand mergem afara, ei sunt obisnuiti cu inaltimea si cu prizele. Sunt trasee pentru copii la Sinaia, Pietrele lui Solomon, Tampa, Cheile Rasnoavei, Piatra Mare. Cand iesim cu ei facem si drumetii (invata sa stea intr-un grup, sa fie organizati), pe care le combinam cu catarare si tiroliana. Cele mai multe le facem vara”, declara instructorul. Copiii care isi doresc pot face performanta din acest sport si vor fi pregatiti intens pentru competitii.

Nu este un sport periculos

Escalada nu este un sport periculos. Traseele sunt foarte bine asigurate si riscul e mic daca il practici cu cine trebuie. „Cand te apuci de escalada este bine sa ai un instructor ca sa nu devina sport extrem”, recomanda Bogdan Rus. Nici caderile nu trebuie sa ne sperie. „Caderea face parte din sportul asta si asa inveti. Caderea in escalada este ca si caderea de pe aparate in gimnastica, naturala si sigura”, adauga intructorul.

Trasee pentru incepatori si avansati

Sala de Escalada Natural High Brasov are unul dintre cele mai mari panouri de escalada indoor din Romania. Suprafata totala este de 600 de metri patrati, dintre care 350 de metri patrati sunt pentru escalada si 250 de metri patrati sunt pentru bouldering. Panoul este echipat cu peste 7.000 de prize si cuprinde peste 300 de spituri pentru traseele de escalada. Sala este destinata atat incepatorilor, cat si cataratorilor medii si avansati. Aceasta are peste 50 de trasee de escalada, cu diferite grade de dificultate, si 50 de trasee de boulder. Sala din Brasov este cuprinsa in circuitul de concurs al Federatiei Romane de Alpinism si Escalada (FRAE).

Preturi si echipamente

Intrarea pentru adulti costa 18 lei, la care se adauga pretul inchirierii papucilor de catarat (espadrile), respectiv 10 lei. Cel mai avantajos este abonamentul. Unul costa 80 de lei si include opt intrari pe luni, de doua ori pe saptamana. Un abonament lunar cu intrari nelimitate este 95 de lei. La copii preturile difera. Pentru prescolarii, cu varsta pana la sase ani, intrarea este 10 lei. Scolarii si studentii platesc 15 lei. Toate abonamentele beneficiaza de o reducere de 10 la suta. Echipamentul necesar este cel obisnuit de sport, cu exceptia incaltamintei. Pentru catarare sunt necesare espadrile, la care se adauga coarda, ham si carabiniera. „Unul asigura, altul se catara. Tu iti lasi viata celui care asigura si asta creeaza, inconstient, prietenii si legaturi intre cataratori”, explica instructorul Bogdan Rus.

Campion la escalada si bouldering

Bogdan Rus are o experienta de 16 ani in escalada. „Am inceput de la varsta de 14 ani, mai intai cu drumetii, apoi, dupa un an, am facut trecerea de la munte la catarat. De cand am inceput, practic escalada non-stop”, dezvaluie instructorul. Bogdan Rus are in palmares titlul de campion national la bouldering (catarare fara coarda, traseu mai scurt si miscari mai grele intre prize) si vicecampion la escalada (concursuri organizate de Federatia Romana de Alpinism si Escalada). De asemenea, in ultimii cinci ani s-a clasat mereu pe podium la concursurile private si, de doi ani, face parte din echipa nationala a Romaniei, cu care participa la competitii. In spatele rezultatelor sta multa munca. Cu doua luni inainte de un concurs, Bogdan Rus face cate sase antrenamente pe saptamana, a cate trei-patru ore. „Pe parcursul anului merg de patru ori pe saptamana in sala, iar in weekend merg si afara”, spune Bogdan Rus. (foto: sorin ciribasa)