Inotul are numeroase beneficii asupra copiilor

Detalii
Comentarii
Galerie foto

Inotul este o modalitate placuta de a-ti petrece liber, indiferent de anotimp. Prin inot ne mentinem organismul in forma, iar orele petrecute la bazin sunt reconfortante.

Micutii adora sa stea in apa

Inotul este un sport care se poate invata la orice varsta. Daca adultii se mobilizeaza mai greu, copiii abia asteapta sa se zbenguie in apa. Multi dintre ei iau lectii inca de mici. „Pana la varsta de 2-3 de ani este indicat sa fie si mama prezenta la cursurile de inot. Treptat se face trecerea de langa mama la instructor, pentru ca e o perioada de acomodare. Pe masura ce se obisnuiesc, copiii adora sa stea in apa si au o bucurie aparte”, spune Daciana Dracea (foto), instructor de inot in Brasov.

Benefiile inotului

Pe langa aceasta bucurie, inotul are numeroase beneficii asupra copiilor. „Ajuta la dezvoltarea creierului, are beneficii asupra sistemului cardio-respirator si pulmonar, dezvolta aproape toate grupele de muschi, copilul prinde incredere in el, socializeaza si cu cat este adus de mic, cu atat este mai bine fiindca i se creeaza si sistemul imunitar”, explica instructorul de inot.  

Apa, prietena copiilor

Un curs de inot dureaza in medie 10 sedinte. „In primele lectii, copilul invata sa se acomodeze cu apa, sa simta ca aceasta este prietena lui si sa capete incredere in el, apoi se va putea aventura si singur. In prima faza, el trebuie sa poata pluti si invata sa stea si cu fata in apa, sa vada ca nu i se intampla nimic. Apoi, in functie de varsta, se trece la abordarea stilului de inot, bras (broasca), craul (voiniceste). La craul, primul lucru care se invata este miscarea de picioare. Copilul se intinde pe burta, se ajuta de o pluta si invata sa poata inainta in apa, dupa care face aceeasi miscare pe spate, ajutat de un baston sau o centura plutitoare”, explica instructorul de inot.

Inotul, „al saselea deget de la mana”

Desi multi parinti isi invata singuri copiii sa inoate, instructorul are rolul lui. „El ii invata metodic, face trecerea de la necunoscut la cunoscut, de la simplu la greu, se fractioneaza fiecare miscare si inotul se invata pe etape. De asemenea, un instructor care are o grupa de 10-12 copii, de exemplu, creeaza o baza de selectie pentru inotul de performanta ”, afirma Daciana Dracea. Instructorul este de parere ca indiferent daca se face sau nu de performanta „orice copil trebuie sa stie sa inoate. Inotul e al saselea deget de la mana. Asa cum stii sa citesti, trebuie sa stii sa si inoti”.

Cat costa un curs de inot

Un curs de inot include 10 sedinte si costa in jur de 350 de lei. O sedinta dureaza o ora, iar antrenamentele au loc de doua ori pe saptamana. Copiii au nevoie doar de slapi, slipi, casca si ochelari, plutele si aripioarele fiind puse la dispozitie de catre instructor. Pentru performanta, antrenamentele au loc zilnic, minim doua ore si, pe langa pregatirea in apa, se face pregatire fizica si pe uscat, pentru dezvoltarea musculaturii si a fortei.