Judo sau „Calea supletii” dezvolta toate calitatile fizice si intelectuale ale unui sportiv

Detalii
Comentarii
Galerie foto

Nascut din artele martiale japoneze, judo, care inseamna „calea supletii”, este un sport olimpic foarte complex. Pe langa faptul ca te invata disciplina vietii, protejeaza integritatea corporala si sanatatea, neexistand riscuri de accidentare. „In general, judo nu cere o forta foare mare, el se foloseste de forta adversarului, fiind un sport care se trage din ju jitsu, care este de autoaparare”, spune sensei Vasile Blendica (48 de ani), antrenor la sectia de judo la Centrul Sportiv Dinamo Brasov.

Beneficiile judo-ului

Beneficiile acestui sport sunt numeroase, iar daca este inceput din copilarie este cu atat mai bine. Pe langa faptul ca socializeaza, junorii isi dezvolta armonios psihicul si organismul. Judo-ul ii va instrui si pentru viata, dupa unul din principiile sale: „Nu pregatiti drumul pentru copii, pregatiti copilul pentru drum”.

Judo dezvolta orientarea in spatiu si indemanarea

Copiii care pasesc pentru prima data in sala de sport, intra intr-o lume cu totul noua. „La inceput invata principiile judo-ului, disciplina, igiena corporala, a salii si a spatiului de lupta. Apoi continuam cu elemente din gimnastica: scoala alergarii, a mersului, rostogoliri, coordonare, si scoala caderii. O jumatate de an sau chiar un an lucram numai la scoala caderii. Ea este necesara si in viata de zi cu zi, dar ii invata pe copii cum sa cada fara sa se accidenteze si cum sa isi protejeze articulatiile si organele interne. Intre timp mai facem si procedee simple, tehnici de prize, forma de prindere a adversarului, deplasarea pe saltea, apoi trecem la procedee de lupta la sol: imobilizare, forme de iesiri din diferite imobilizari, procedee simple din picioare. La nivelul lor de incepatori, copii invata sa isi dezvolte orientarea in spatiu, indemanarea, motricitatea, viteza, mobilitatea si forta”, explica sensei Vasile Blendica (foto centru).

Competitiile ii stimuleaza pe copii

In aproximativ un an si jumatate – doi ani de la inceperea primului antrenament, un copil poate fi considerat pregatit sa participe la concursuri. Vasile Blendica dezvaluie importanta competitiilor din viata unui sportiv: „Ele conteaza foarte mult pentru copii, pentru ca ei sa se formeze emotional si sa se pregateasca pentru marile competitii. Ei trebuie sa inteleaga ca judo e o joaca, dar trebuie sa se pregateasca si pentru performanta”. Un abonament lunar la judo costa in jur de 80 de lei. Echipamentul nu este costisitor. Este nevoie doar de un kimono, care costa intre 80-199 de lei, si de o pereche de papuci pentru baie. Pe tatami, micii judoka se antreneaza desculti.   

Rezultate deosebite la nivel inalt

Prin mainile lui Vasile Blendica au trecut sute de copii, iar unii dintre ei au ajuns mari campioni. Printre ei se numara Daniel Brata, multiplu medaliat la competitii nationale si campionate europene, si Claudiu Bastea, si el multiplu campion national si medaliat la campionatele europene si mondiale de judo. Pe langa rezultatele obtinute cu juniorii, Vasile Blendica a obtinut victorii si cu seniorii. Cele mai recente au fost la Campionatele Nationale de Seniori de la Iasi, din weekendul trecut, unde doi dintre elevii sai au iesit campioni nationali.

Cine este Vasile Blendica

Sensei Vasile Blendica (centura neagra 3 Dan) practica judo de la varsta de 13 ani si de-a lungul anilor a fost multiplu medaliat la campionate nationale si turnee internationale de judo si a ocupat locul 2 la Campionatele Mondiale ale Politistilor. Din anul 1992 este antrenor de judo, iar de 5 ani ii initiaza si pe copii in tainele „sportului de pe tatami”.