Sahul, un sport benefic pentru copii, indiferent de varsta

Detalii
Comentarii
Galerie foto

Supranumit si „sportul mintii”, sahul are tot mai multi adepti, indiferent de varsta. Daca parcurile reprezinta locul preferat al sahistilor amatori, scoala a devenit, in ultimii ani, un loc in care foarte multi copii descopera tainele acestui sport si ajung sa faca performanta. Desi multi parinti vad in sah o alternativa a calculatorului, putini stiu ca ii ajuta pe copiii sa se formeze si sa capete anumite abilitati, care le pot fi folositoare la maturitate.

Avantajele sahului

„Sahul ne foloseste in viata. Dupa o vreme indelungata de pauza, timp in care nu am mai jucat, mi-am dat seama ca sahul m-a ajutat in situatii dificile, de stres, cand intr-un timp foarte scurt a trebuit sa fac, de exemplu, un anumit lucru. Sahul te invata cum sa fii organizat, cum sa faci fata stresului, cum sa iti gestionezi timpul si cum sa gasesti solutii. Atunci cand inveti copiii sa joace sah, eu as pune accent pe aceste elemente. Apoi, sahul te ajuta sa capeti o inteligenta emotionala. Intr-un concurs, Intr-o partida de sah trebuie sa iti gestionezi emotiile. Pe tabla de sah poti sa nu ai solutii, dar poti sa fii inventiv. In timpul meciului, trebuie sa fii luptator pana la sfarsit si sa cauti solutii, indiferent cum ar arata tabla de sah”, spune Liliana Olea, maestru al sportului (foto).

Initiere in sah prin povesti

Copiii pot lua primul contact cu sahul inca de mici. „Eu am 25 de copii pe sedinta, dintre care trei sunt in clasa intai, iar restul in clasa pregatitoare. Necesita foarte mare atentie si multa rabdare pentru ca sunt la varsta la care se joaca. Tocmai de aceea eu le spun povesti, ca sa inteleaga. Orice copil poate invata sah si oricarui copil ii foloseste. Daca unii copii sunt increzatori sau nu in propriile forte, atunci este meritul familiei. De asemenea, copilul trebuie sa vina cu pasiune, deoarece sahul e un domeniu care cere efort si consum”, adauga Liliana Olea.

Scopul sahului: sah si mat

Pentru a se familiariza cu jocul si tabla de sah, incepatorii parcurg o perioada introductiva. „Prima data invatam regulile: ai castigat o partida, ai castigat o partida doar azi. Ai pierdut o partida, ai pierdut o partida doar azi. Poate data viitoare pot fi eu invingatorul - trebuie sa gandeasca sahistul. Practic, in sah cei doi adversari sunt parteneri, iar notiunea de a castiga sau a pierde e ceva relativ. Armonia in grup este cea mai buna. Urmeaza etapa de acomodare, in care se invata notiunile de a circula pe tabla de joc dupa regulile «sportului mintii». Cam in aproximativ o luna, un profesor priceput trebuie sa se asigure ca elevii au inteles ca scopul jocului este sah si mat, nu acela de a captura piese. Apoi, se trece la exercitiile pregatitoare, continuate cu prima partida de sah. Dupa prima partida, ei trebuie sa puna accent pe sah si mat. Mai departe, ajungem la primele diagrame adevarate de sah, dintr-o partida adevarata”, afirma Liliana Olea, presedinte al Clubului de Sah Ioios din Brasov.

Munca si efort pentru performanta

Nu toti copiii sunt talentati la sah, dar prin munca si perseverenta pot ajunge la performanta. „In sah, daca vrei sa ajungi foarte sus sau daca esti talentat nu ajungi foarte departe. Insa, daca muncesti, poti ajunge mare maestru in 10 ani, numai ca trebuie sa participi si la concursuri, bineinteles”, continua Liliana Olea. Parintii care vor performanta de la copilul lor, trebuie sa investeasca financiar si intr-un profesor particular. „Copilul ar trebui sa socializeze si cu ceilalti copii, intr-o grupa, sa joace sah cu alti copii, dar i-as asigura un profesor care sa se ocupe individual de el si sa il indrepte catre performanta. Daca e un copil care vrea si munceste, merita efortul de a investi in el”, spune doamna maestru in sah.

Rezistenta fizica pentru sahisti

In paralel, pentru a face perfomanta in sah, copiii trebuie sa aiba si conditie fizica, conform principiului „O minte sanatoasa intr-un corp sanatos”. „Un sahist fara conditie fizica nu face fata cerintelor competitiilor, prin prisma rezultatelor obtinute. Un copil antrenat fizic rezista psihic mult mai bine competitiilor. Cu alte cuvinte, un sahist rezistent accepta mult mai usor esecurile si trece peste acestea”, explica sahista.

Echipamentul sahistului incepator

Parintii care vor sa isi indrume copiii spre practicarea sahului in cadru organizat trebuie sa stie ca de obicei, in cadrul unui club, pretul cursurilor variaza intre 80 si 100 de lei pe luna si implica doua sedinte pe saptamana. La costuri se adauga piesele de sah si tabla de sah, care pot costa 50 sau 100 de lei, dar si 100 de euro. Nu in ultimul rand, trebuie achizitionat un ceas de sah digital, al carui pret variaza intre 50 si 100 de euro. Nu in ultimul rand, Liliana Olea ii sfatuieste pe parinti sa nu se grabeasca in achizitionarea acestora. „Eu le-as cumpara in momentul in care copilul descopera ca ii place sahul, a participat la concursuri care conteaza la calculul ratingului si a luat hotararea ca vrea sa mearga mai departe. Pana la acest moment, consider ca a fost o tatonare sau parintii nu sunt convinsi de copiii lor ca pot progresa in sah”, incheie Liliana Olea.