Schi alpin, echilibru si control perfect al emotiilor

Detalii
Comentarii
Galerie foto

Iarna se apropie cu pasi marunti, iar partiile de schi, odata acoperite cu zapada, vor fi luate cu asalt, de la cel mai mic pana la cel mai mare. Unii sunt abia la inceput de drum si invata tainele acestui sport ajutati de specialisti, in timp ce altii, asi in domeniu, se bucura tot ceea ce se numeste „schi”.

„Cand ajungi in varful muntelui, totul e alb si daca e si soare e perfect. Cand cobori partia simti bucuria vitezei, a alunecarii, te incearca o serie de emotii. E acea bucurie a schiorului”, explica Maria (Mimi) Cristea (foto), fost profesor la catedra de schi al Clubului Sportiv Scolar (CSS) Brasovia.

Beneficiile schiului pentru copii

Schiul se invata la orice varsta si poate fi practicat pana la adanci batraneti. Beneficiile lui sunt multiple, mai ales pentru copii. „E un sport care ii caleste de mici, ii invata sa se organizeze, sa socializeze, sa aiba un echilibru bun si daca il practica de performanta ii determina sa fie ambitiosi, stapani pe ei, mai increzatori in fortele proprii si sa se descurce in orice situatie. Din punct de vedere psihic, schiul ofera un control perfect al emotiilor, concentrare, atentie distributiva, tarie de caracter si ii face mai puternici”, spune Mimi Cristea, fosta schioare de performanta - schi alpin.

Instructorul, un rol important

Copiii pot practica acest sport inca de la varsta de trei ani si, teoretic, in 10 sedinte, ei invata sa schieze. Totul depinde de fiecare copil in parte si de instructor. „Instructorul cu care lucrezi e foarte important. Copiii sunt mici, e frig, trebuie sa te joci, sa ii duci la un ceai cald. Daca impui un regim spartan multi renunta repede”, explica Mimi Cristea.   

Performanta, la cluburile scolare

Multi parinti apeleaza la instructori doar pentru a-i invata pe copii sa schieze si atat. Pe de alta parte, sunt situatii in care copiii vor performanta si atunci sunt indrumati catre cluburile sportive scolare (in Brasov - CSS Brasovia si Corona), unde lucrurile se schimba. „Invata sa schieze, apoi sa lucreze in porti si incep sa participe la concursuri de nivelul lor, in cadrul grupei, intre grupe sau la cele aflate in calendarul Federatiei Romane de Schi Biatlon. Primul concurs este la categoria copii 11 ani”, spune Mimi Cristea.

Mari campioni la schi alpin

Brasoveanca a fost 36 de ani profesor la catedra de schi a CSS Brasovia, pana in 2011, cand s-a pensionat. Prin „mana” ei au trecut sute de elevi, intre care mari campioni: Bettina Conrad, Irina Voiculescu, surorile Raluca si Roxana Cristea (fetele lui Mimi Cristea), fratii Bogdan si Oana Barbu, Cristiana Opris, Vlad Damsescu si Ionut Achiriloaie, singurul brasovean participant la probele de schi alpin de la Jocurile Olimpice de la Soci (2014).

Secretul reusitei ca profesor

Mimi Cristea spune ca a reusit aceste performante datorita dragostei fata de schi, a faptului ca „eu am facut performanta si poate a fost si ambitia ca daca eu am fost schioara buna am vrut ca si copiii mei sa fie la fel”. Mai mult, „faptul ca stateam cu ei, eram si mama nu numai antrenor, eram prieteni. Copilul trebuie sa aiba incredere in tine, sa stie ca joci cinstit, ca nu il pacalesti. Apoi, trebuie sa fii la curent cu tot ceea ce se intampla, sa te specializezi si tu ca profesor. Nu mi-a placut sa-mi bat joc de timpul lor pentru ca ei au facut niste sacrificii”.

O familie de schiori

Mimi Cristea este casatorita cu cel mai apreciat si cunoscut schior alpin dn istoria Romaniei, Dan Cristea (5 participari la Jocurile Olimpice de iarna). Fetele lor, Raluca si Roxana, au fost si ele campioane la schi, iar nepotii practica si ei acest sport. Desi s-a pensionat de cativa ani, Mimi Cristea schiaza in continuare. „Merg cu nepotii si prietenii. Cel mai cumplit lucru care mi s-ar putea intampla ar fi sa nu mai pot schia”, conchide Mimi Cristea.

Tarife cursuri schi aplin

O sedinta individuala de schi alpin, cu un instructor costa in jur de 80 de lei si dureaza o ora. Daca sunt grupuri de formate din maxim 10 persoane, costul scade la 50 de lei -  o ora/persoana, acelasi tarif fiind valabil si pentru grupurile de copii. Echipamentul este inclus in pret.