Secretul reusitei in tenis: ambitie si talent

Detalii
Comentarii
Galerie foto

Tenisul de camp este un sport la indemana oricui si o modalitate foarte placuta de petrecere a timpului liber. Tenisul ne mentine conditia fizica si ne face sa uitam, pe moment, de grija zilei de maine. Daca adultii practica acest sport de agrement, copiii pot face performanta, daca au sustinerea parintilor si a antrenorului. „Tenisul ii dezvolta armonios pe copii, au ocazia sa socializeze si, in general, este bine sa inceapa un sport pentru ca astfel pot progresa”, explica Remus Farcas, antrenor de tenis la Clubul Sportiv „Dinamo” Brasov.

Talent, concentrare si ambitie

Varsta potrivita pentru a incepe tenis este de 5-6 ani. In prima faza, cei mici vor avea antrenamente de 2-3 ori pe saptamana, vor folosi mingi si rachete usoare si nu vor juca mai mult de o ora. Pe masura ce progreseaza, copiii ajung sa aiba antrenamente aproape in fiecare zi, in functie de nivelul la care doresc sa ajunga. Pentru a izbandi „este foarte important sa-si formeze loviturile corecte, sa aiba o baza solida, o pregatire psihica si sa aiba placerea de a juca. La acestea se adauga talentul, concentrarea, ambitia si sa stie sa asculte antrenorul”, mai spune Remus Farcas.

Fiecare copil e diferit

Pregatirea fizica joaca un rol foarte important. „Ea reprezinta 60-70 la suta din tenis si face diferenta intre jucatori, la care se adauga si pregatirea psihica. In tenis trebuie sa castigi serviciul tau si sa faci un break la adversar. De asemenea, antrenorul are si el un rol foarte important. El trebuie sa trateze fiecare copil individual, fiindca fiecare este diferit si trebuie sa stie cum sa il faca sa ii placa tenisul”, adauga Remus Farcas.

Turneele contribuie la performanta

Cand sunt pregatiti, micii sportivi pot participa la turnee de tenis nationale si internationale. „In turnee pot sa isi masoare valoarea comparativ cu ceilalti copii. Exista presiune si diferenta este mare intre un antrenament si un turneu. Antrenorul va lua notite si dupa un meci va vedea ce a gresit si ce trebuie sa lucreze cu sportivul”, explica Remus Farcas. Pentru a ajunge la turnee internationale, cei care trebuie sa investeasca in copii sunt parintii, care trebuie sa suporte din propriul buzunar cheltuielile necesare deplasarilor in strainatate.  

Preturi si echipamente

O ora de tenis pentru copii costa in jur de 30-40 de lei si pentru inceput ei fac de doua ori pe saptamana, cate o ora. Echipamentul necesar consta in incaltamine cu talpa adecvata suprafetei pe care joaca, doua rachete racordate corespunzator, tricouri, sort, fusta in cazul fetelor, trening, cate cinci piese din fiecare obiect vestimentar.

Remus Farcas, campion national la seniori

Remus Farcas si-a inceput cariera de jucator de tenis la ICIM Brasov, apoi a continuat la clubul „Dinamo”. A fost campion national la seniori de trei ori, s-a clasat in primii 400 de jucatori ai lumii, a castigat multe turnee internationale si a obtinut victorii impotriva jucatorilor clasati in primii 50 din lume. Din 2003 este antrenor de tenis la Centrul Sportiv „Dinamo” Brasov.