Aeromodelismul te invata cum sa construiesti si sa pilotezi propriul avion in miniatura (GALERIE FOTO)

Detalii
Comentarii
Galerie foto

Privit ca un hobby, aeromodelismul este, in acelasi timp, si un sport tehnic-aplicativ, unde cei interesati invata sa construiasca, sa lanseze si sa piloteze modele de avioane asemănătoare cu avioanele reale în ceea ce priveşte principiile de zbor.„Practic aeromodelismul este primul pas în pătrunderea tainelor aviaţiei şi a cosmonauticii, lucru confirmat de cosmonautul Dumitru Prunariu, care a frecventat cercul de aeromodele de la Casa Pionierilor Brasov, (actualmente Palatul Copiilor Brasov)“, spune Vasile Pop (foto centru), instructor de aeromodelism.

„Toata lumea viseaza ca zboara

Pasiunea pentru avioane si visul de a pilota un aparat de zbor ii determina pe multi copii sa invete aeromodelism. Inarmati cu foarfeca si traforaj, cei mici muncesc din greu pentru a-si confectiona singuri primul avion in miniatura din viata lor. Vasile Pop, care practica aeromodelismul din 1978 si este instructor din 1990, are si o explicatie pentru zelul de care sunt cuprinsi copiii. „Toata lumea viseaza ca zboara si de acolo vine instinctul cum si de ce zboara un avion sau pasarile. De aici porneste visului omului de a zbura“, spune instructorul.

Elevii isi construiesc singuri aeromodelele

Initial, copiii invata lucruri usoare. „Aeromodelismul dezvolta abilitati tehnice si practice, de la taiere, decupare, taiere cu traforajul, pana la initiere in bazele electronicii si aerodinamicii, pentru cei mari. In prima faza, elevii invata sa construiasca aeromodele simple, care obligatoriu trebuie sa zboare. Urmeaza apoi faza a doua, aeromodele intermediare captive de scoala si antrenament, iar pentru cei care vor sa faca performanta in domeniu, noi ii pregatim pentru concursurile de profil, organizate de Federatia Romana de Modelism“, povesteste Vasile Pop. Astfel, antrenamentele incep de la a invata sa piloteze corect un aeromodel, sa porneasca statia de telecomanda, pana la zborul propriu-zis.

Avioane din ce in ce mai complexe

Primul aeromodel va iesi din mana incepatorilor in doua luni de zile, adica in 6-8 sedinte, in conditiile in care o sedinta dureaza doua ore. „Aeromodelele trebuie sa aiba o anumita functionalitate si anume zborul. Cu fiecare etapa, aeromodelele devin din ce in ce mai complexe si elevii vor invata sa faca mai multe piese odata“, spune instructorul. Foarte important de precizat este ca, pentru constructia unui aeromodel sunt necesare niste calcule, astfel ca elevii trebuie sa detina si niste cunostinte de aritmetica. Tocmai de aceea este recomandat ca ei sa inceapa aeromodelismul la sfarsitul clasei a treia.  

Aeromodelismul, un prim pas spre meseria de pilot

Pentru elevii care frecventeaza cursurile de aeromodelism de la Palatul Copiilor Brasov, sub indrumarea lui Vasile Pop, totul pare foarte usor. Cei mai multi se viseaza piloti si spera ca intr-o buna zi sa se afle la mansa unui aparat de zbor. David, un elev de 15 ani, a inceput aeromodelismul in urma cu patru ani. „Am venit la acest sport din placere. Am invatat sa pilotez, sa construiesc aeromodele, teorie si probabil ma va ajuta sa imi aleg meseria potrivita. Cel mai mult imi place pilotajul si vreau sa ajung pilot“, spune David.

Un alt elev, Andrei Sebastian, are 10 ani si, la fel ca si colegul sau, impartaseste acelasi vis. „Mi-au placut avioanele de mic si eu am vrut sa vin la aeromodelism. Fac lucruri frumoase, decupez, desenez, numai ca trebuie sa lucrez bine. Acum invat sa construiesc primul aeromodel si cand va fi gata o sa il pastrez, ca amintire, pentru atunci cand voi fi mare. Vreau sa particip la concursuri si sa ajung pilot“, marturiseste Andrei. Chiar daca nu vor reusi sa ajunga piloti, copiii se vor putea orienta catre alte meserii. „Marele avantaj al practicarii aeromodelismului este ca iti ofera un bagaj de cunostinte pentru a practica o meserie lucrativa. Aeromodelismul dezvolta creativitatea, nu o inhiba, te invata sa te descurci in situatii limita si sa iei decizii corecte foarte rapid“, spune Vasile Pop.

Hobby transformat in performanta

Elevii Cercului de Aeromodelism de la Palatul Copiilor Brasov au obtinut, de-a lungul anilor, numeroase premii si locuri pe podium, la concursurile de profil. Totodata, Palatul Copiilor, in colaborare cu Aeroclubul Brasov „Iosif Silimon“ si cu un partener privat, este si organizatorul unui concurs de elicoptere radiocomandate outdoor, unic in Romania, intitulat „Cupa Zizin“. 

Cursul de aeromodelism de la Palatul Copiilor din Brasov este gratuit.