Atletism la Fagaras, start la inscrieri si selectii!

Detalii
Comentarii
Galerie foto

Atletismul renaste la Fagaras, odata cu infiintarea, in vara acestui an 2017, a sectiei de profil in cadrul Clubului Sportiv Municipal (CSM). Demersul Asociatiei Judetene de Atletism (AJA) Brasov, inceput inca din vara anului 2016, de a reaseza Fagarasul pe harta atletismului din Romania, printr-un proiect sugestiv denumit „Atletism la Fagaras”, a fost imbratisat si promovat de primarul Gheorghe Sucaciu, de colegii dansului din Primarie, de oamenii de sport din localitate si, bineinteles, de Consiliul Local  (HCL Nr. 145/31.07.2017). Ideea a suras si conducerii CSM Fagaras. Asa a fost inceputul, un prim pas cu dreptul, un pas de bun augur.

Sector de Atletism in scoli pentru copiii Fagarasului

Planul de bataie a fost si este unul mult mai generos, cu termene scurt, mediu si lung, plecand de la amenajarea in scoli a unui Sector de Atletism (alergare sprint, sarituri, aruncari), pana la cresterea numarului de practicanti si a concursurilor (scolare, amatori, profesionisti) organizate la Fagaras. Bineinteles, o discutie aparte suporta fostul stadion Nitramonia, a carei pista de atletism (acum cu 4 culoare), merita si poate sa fie reintrodusa in circuitul competitional. Intr-adevar, totul tine de timp, insa mai ales de bani. Totusi, foarte important: exista deschidere din partea factorilor locali, se doreste ceva, nu se sta cu bratele in san.

Cursuri gratuite de atletism

Revenim la sectia de atletism. De curand, s-a incheiat concursul de ocupare a postului de antrenor. La examen (scris, oral - interviu) au participat doi candidati. Vlad Calfa a castigat postul, iar de acum inainte se va ocupa de atletism la CSM Fagaras. Nu are o misiune usoara! Porneste de la zero si trebuie sa-si gaseasca adepti printre copiii Fagarasului, care, pe langa atletism, mai sunt tentati si de alte sporturi, ca handbal, karate, judo si, bineinteles, fotbal, eternul „sport rege”. O sectie tanara, un antrenor tanar, dornic sa reuseasca: pe scurt, o combinatie promitatoare, cu reale posibilitati de succes.

Deja s-a dat startul la inscrieri. Asadar, toti cei care doresc sa deprinda tainele atletismului, cel mai important sport olimpic si „mama tuturor sporturilor”, pot lua legatura direct cu antrenorul, fie telefonic, in intervalul orar 9-21, la numarul 0787.309.245, fie prin e-mail, la adresa calfavlad@yahoo.com.

Foarte important: cursurile de atletism la CSM Fagaras sunt gratuite!

Incep selectiile in scolile din Fagaras

„In aceasta perioada, pana se ia vacanta si dupa aceea, in ianuarie si februarie, cu acceptul si intelegerea directiunilor acestor unitati de invatamant, voi merge prin toate scolile din Fagaras, la orele de educatie fizica si sport si la orele de dirigentie, pentru a cauta si gasi copii dornici sa faca atletism. Aici vorbim de Colegiul National Radu Negru, Colegiul National Doamna Stanca, Colegiul Aurel Vijoli, Liceul Tehnologic Dr. Ioan Senchea, Liceul Teologic Ortodox Sf. Constantin Brancoveanu si Scoala Gimnaziala Ovid Densusianu.

In activitatea pe care o voi face, un rol important il au si profesorii de educatie fizica si sport, doamne si domni cu care imi doresc sa avem o relatie de buna colaborare si comunicare.

Am toata increderea ca la CSM Fagaras vom reusi, impreuna, sa construim o sectie de atletism de viitor”, afirma Vlad Calfa.

Medaliat la Campionatele Nationale, om de lot national

Acesta s-a nascut la Brasov, pe 17 octombrie 1986. A inceput sa practice atletismul la Liceul cu Program Sportiv (LPS) Brasov, in clasa a 5-a, sub indrumarea regretatului profesor Gheorghe Tanasescu. La 13 ani si jumatate, ca junior 3, a castigat doua medalii de bronz la Campionatele Nationale in aer liber: la saritura in lungime, proba sa (6,13 metri) si cu stafeta LPS, de 4X400 metri. La juniori 2 a luat argintul la „Nationale”, cu o saritura de 7,04 metri, iar la juniori mari (sau juniori 1), bronzul (7,24 metri). Acest ultim rezultat, ca si urmatorul (bronz la tineret, saritura de 7,50 metri), l-a obtinut fiind legitimat la CSM Brasov si antrenat chiar de fratele sau, Horatiu Calfa.

„Cu domnul Tanasescu m-am pregatit 8 ani, iar cu Horatiu, 6 ani. Dupa bronzul de la tineret, obtinut in 2012, am fost luat la Steaua (n.r. - CSA Steaua Bucuresti), de doamna Anisoara Cusmir-Stanciu, cunoscuta noastra campioana olimpica (n.r. - Los Angeles, 1984) de la lungime. Cu dansa am lucrat 2 ani, intr-o perioada in care Bogdan Tudor (n.r. - medaliat cu bronz la CE Indoor, Paris, 1994) inca mai sarea si eram colegi. Din pacate, la Campionatele Internationale Universitare din Bulgaria, unde eram creditat ca favorit, cand a trebuit sa sar, m-am accidentat. Am suferit o fisura la calcai, la calcaneu, care m-a scos definitiv din activitatea de sportiv”, povesteste proaspatul antrenor de la CSM Fagaras.

La tineret si la seniori a facut parte din lotul national al Romaniei, figurand mereu printre primii saritori ai nostri. „Ca rezultate, eram apropiat de Adrian Vasile (nr.r. - CSM Bucuresti), Valentin Toboc (n.r. - CSA Steaua Bucuresti) venea cam sub mine, amandoi sunt in lot si acum, iar Tiberiu Talnar s-a lasat de atletism si s-a dus la rugby. La antrenamente, neoficial cum se zice, am sarit si 8 metri”, isi aminteste.

Se impune o paranteza. Campionul national de seniori din 2017 la saritura in lungime este Iulian Staicu, sportiv legitimat la CS Tara Barsei Brasov si pregatit de... fratele sau, Horatiu Calfa!

Idolii Carl Lewis si Mike Powell

Ce idoli a avut? Ca tot e o intrebare la moda, cam tot timpul. „Mi-au placut Carl Lewis, pentru ca era un poliatlet, cum se spune in atletism (n.r. - considerat unul dintre cei mai importanti campioni ai atletismului din toate timpurile, era specialist in mai multe probe: 100 metri, 200 metri, saritura in lungime, stafeta 4X100 metri), si Mike Powell, desi dupa acel record mondial (n.r. - 8,95 metri, record stabilit la Campionatele Mondiale, Tokyo, 1991, care si astazi este nedoborat) nu a mai sarit asa bine”, raspunde.

Antrenor de atletism, exact ce si-a dorit mai mult

A absolvit Facultatea de Educatie Fizica si Sporturi Montane din Brasov. Dupa iesirea din circuitul de performanta, Vlad Calfa s-a specializat in „clase speciale (TRX, pilate, yogilates etc.) si seminarii de nutritie si detoxifiere” in Marea Britanie, la Londra, in cadrul Steiner Training, cea mai mare companie din lume in domeniul SPA. Apoi, a trecut Oceanul, si a fost, timp de un an de zile, manager al unei sali de fitness din Alaska. Iar acum, a inceput sa faca efectiv ce-si dorea si ce-i place mai mult: sa fie antrenor de atletism. (Foto: Cristian Barbu)