Baletul, intre trairi, arta, sentimente si limbajul miscarii

Detalii
Comentarii
Galerie foto

Spectacolele de balet au impresionat dintotdeauna publicul larg. Miscarile gratioase ale balerinilor, trairile si emotiile transmise privitorilor, exprimate prin limbajul trupului, au fost admirate si simtite de mii de spectatori. Daca pentru cei mari visul de a se afla pe o astfel de scena poate fi greu de indeplinit, copiii au tot viitorul inainte, astfel ca orele de balet pentru cei mici au ajuns sa fie din ce in ce mai solicitate.

„Baletul este foarte cautat, acesta fiind mult peste sport, in general. Vorbesc din experienta, am facut gimnastica de performanta, deoarece implica, pe langa tinuta si atitudine, actorie, creativitate si nu in ultimul rand perseverenta, dezvaluie Emilia Mirea (foto), prim balerina la Centrul Cultural Reduta -Brasov si presedinta asociatiei THEOEMYDOR. Baletul ii responsabilizeaza pe copii. Cand intra pe scena nu pot sa o faca oricum, cu superficialitate, ci trebuie sa fie conectati si concentrati pe ceea ce au de dansat si interpretat“, completeaza Dorin Mirea (foto), prim balerin la Opera Brasov, coregraf si profesor de balet la Asociatia Club Sportiv Sacele si la Studio C, Brasov.

Baletul poate fi practicat inca de la o varsta frageda. „In scolile profesionale de balet, varsta la care se incepe este de 9 ani, dar in ultimii vreme s-a ajuns la concluzia ca este util ca inainte de aceasta varsta, copilul doritor de a imbratisa aceasta arta sublima are nevoie sa-si dezvolte anumite aptitudini mai sus amintite. De aceea putem incepe cursurile de "pre balet" la varste mai mici, aproximativ 5-6 ani“, explica Dorin Mirea.

De ce balet?

„Baletul ii ajuta pe cei mici in primul rand sa-si dezvolte disciplina si mai apoi, odata cu aprofundarea studiului isi vor dezvolta echilibrul, coordonarea, elasticitatea, tinuta corporala si, nu in ultimul rand, sensibilitatea artistica“, mai spune balerinul. „Prima motivatie si cea mai plauzibila este cea de dezvoltare psiho-motorie, de armonizare in general“, il completeaza sotia lui, Emilia Mirea. Totodata, acest sport „ajuta practicantul sa-si amplifice increderea in sine, in fortele proprii, pentru ca realizarile de ordin fizic se transpun in mod inconstient pe plan emotional, astfel curajul si determinarea ajung sa fie stabilite in caracterul balerinului“, spune Dorin Mirea.

Pentru a putea devenit adevarati balerini, copiii trebuie sa fie insa foarte constiinciosi. „Daca aleg baletul ca hobby, au nevoie de multa seriozitate la studii (antrenamente), care oricum se va dezvolta in timp, dar pentru a putea ajunge la un nivel mai ridicat este nevoie si de anumite calitati fizice, unele sacrificii si o adevarata iubire de arta si frumos in general“, recomanda Emilia Mirea.

Totul depinde de copii si de ceea ce isi doresc. Daca vor sa faca o cariera din balet, orele petrecute in sala de antrenament se vor se inteti, „Daca o faci ca hobby, poate e de ajuns de 2-3 ori pe saptamana, cate 1-2 ore. Daca din asta iti castigi existenta sau te pregatesti pentru aceasta, atunci munca noastra nu poate fi contabilizata la "ora". Cu alte cuvinte, cat mai mult, atat timp cat este nevoie sa ajungi la performanta“, afirma Dorin Mirea.

Arta cere insa sacrificii, sacrificii pe care le vor face chiar si atunci cand vor ajunge la maturitate. Gratie baletului, obstacolele vor putea fi mai usor de depasit. „Viata unui copil viitor balerin se schimba si priveste inainte cu alti ochi. A celui insa care are acesta ca meserie este un studiu permanent, creatie, proiecte, mentinerea starii psihice si fizice la standarde cat mai inalte ne mai spunand ca traim si in acesta lume reala unde avem familii, copii, obligatii, facturi de achitat, practic cel putin doua vieti in una singura, dar aceasta arta a baletului te pregateste pentru toate inca din copilarie“, adauga Emilia Mirea. In ciuda obstacolelor, nimic nu se compara cu trairile pe care le transmite acest sport. „Frumusetea baletului o dau usurinta executarii miscarilor, emotia transmisa privitorilor si nu in ultimul rand, iluzia ca putem sfida gravitatia“, dezvaluie Dorin Mirea. Iar cand ajungi la un nivel foarte sus, baletul se transfoma in „Aer, apa, foc, pamant, VIATA“, adauga Emilia Mirea.

Ce invata copiii la balet

„Orele de balet pentru incepatori debuteaza cu o incalzire specifica, apoi continua cu invatarea unor lucruri de baza: pozitii de maini si picioare, elemente de motricitate din dansul clasic. In general e ca la scoala: ca sa ajungem de la A la D, trebuie sa trecem prin B si C. Sedintele de antrenament variaza in functie de varsta copilului, daca e mai mic, 50 de minute, si apoi crestem pana ajungem la 2 ore, in cazurile adultilor. Cum am mai spus si inainte, daca practicam ca hobby, este de ajuns de 2-3 ori pe saptamana, daca practicam la standard profesional trebuie sa devina un mod de viata. Este interesant de vazut evolutia copiilor, la primele ore ei invata intr-un mod relativ rigid pozitiile standard ale bratelor, picioarelor si corpului, iar cu decurgerea timpului acestea se transforma in miscari fluide care sunt capabile sa transmita publicului trairi, sentimente, simboluri, la fel cum un actor exprima prin cuvinte o piesa de teatru, balerinii trebuind sa o faca prin limbajul miscarii, ei neavand avantajul exprimarii verbale. Iar pentru ca si copilul sa ajunga la aceasta performanta durata variaza, in functie de capacitatea lui de a-si insusi destul bagaj de cunostinte cu ajutorul carora profesorul sa alcatuiasca un dans demn de introdus intr-un spectacol“, spune Dorin Mirea.

Balerinul are pentru parinti si cateva sfaturi: „Sa aiba rabdare cu ei, sa nu aiba tentatia de ai compara cu alti copii care practica baletul, si sa nu se astepte ca dintr-o data sa devina mari stele ale dansului, pentru ca aceasta implica ani multi de studiu. Rezultatele se vad in timp“. Cariera unui balerin nu se incheie la o anumita varsta. „Ca in orice sport, nu exista o limita standard, diferentiind de la persoana la persoana, in functie de materialul genetic,seriozitatea antrenamentelor si a vietii sportive in general. Bineinteles, anumite traume mai pot afecta, dar si in aceste cazuri conteaza mult recuperarea care se face prin metode comparabile cu cele ale sportivilor de performanta“, afirma profesorul de balet.

Preturi si echipamentul necesar

Stilul cel mai cautat in ultimi ani este de balet clasic, mai apoi pe aceasta baza construindu-se alte genuri; dans (balet) contemporan, jazz, show-revue, dans de character (dansuri stilizate inspirate din folclorul popoarelor). Preturile unui curs de balet variaza in functie de locatia unde se desfasoara, de la 70 RON pe luna pana la 120 RON pe luna, dar exista locuri in tara unde poate sa depaseasca 200 RON pe luna. Ca echipament, copiii au nevoie de imbracaminte lejera si elastica, iar ca incaltaminte, flexibili de balet sau cel putin sosetute groase