Breakdance, intre spectacol, acrobatie si respect

Detalii
Comentarii
Galerie foto

Breakdance-ul este un stil de dans diferit fata de celelalte, aparut la New York, in anii 1970. Breakdance-ul a luat nastere in cadrul unei forme culturale incipiente – hip hop, fiind, inainte de toate, o maniera de exprimare a atitudinii unei tinere generatii, in raport cu sine si cu lumea. Acesta se caracterizeaza printr-o serie de elemente acrobatice, cu multe figuri executate aproape de sol. 

Dans invatat in strada

Daca in ziua de azi, copiii si tinerii pot invata breakdance de la un instructor, pe vremuri situatia era cu totul alta. „Breakdance-ul a venit din underground, noi am inceput fara sa ne invete nimeni. Eu m-am chinuit pe scari de bloc, pe cartoane, linoleum, concursurile nu erau atat de dese cum sunt acum, dar am avut pasiune. Urmaream casete video, pe care le faceai rost din strainatate, iar telul era sa prinzi o miscare pe care sa o expui, sa arati ce ai dobandit in concursuri si sa-ti castigi respectul”, explica Radu Madalin Pantea, instructor de breakdance la Scoala de Dans New School&Old School Brasov.

Regulile breakdance-ului

Breakdance-ul se practica in echipa (crew) sau solo, unde fiecare dansator isi executa partitura in mijlocul unui cerc, inconjurat de ceilalti, cu figuri specifice – bite (actiunea de a imita sau a prelua miscarea unui alt dansator), spin (rotirea pe o parte a corpului), power move (cea mai acrobatica miscare), top rock (pas de pregatire pentru apropierea de sol), up rock, foot work (miscare la sol, cu picioarele), phase (miscari circulare repetitive ale picioarelor), freeze (pozitie statica pe diverse parti ale corpului), tricks (inlantuire de freeze) etc.

Un dans complex

Spre deosebire de street dance, breakdance-ul ofera o libertate mult mai mare. „Daca ti-a placut o miscare o poti invata si poti combina elementele asa cum iti doresti. La un anumit nivel, acest dans devine mai complex si trebuie sa lucrezi mai mult. Sunt elemente la care trebuie sa muncesti o luna-doua, iar cei pasionati sunt mai tare atrasi de breakdance, dobandind acea complexitate”, afirma Radu Madalin Pantea.

Si fetele fac breakdance

Desi breakdance-ul este destinat mai mult baietilor, si fetele sunt atrase de acest stil de dans. Laura Zota are 16 ani si a venit la Scoala de Dans New School&Old School Brasov impreuna cu niste colegi. „Mi s-a parut interesant si este bine sa faci miscare. Am ales acest stil de dans fiindca este mai spectaculos, implica miscari mai grele si te antrenezi mai mult. Breakdance-ul e pentru baieti, tocmai de aceea e mai interesant sa vezi o fata dansand, insa ii las pe ei la elementele mai grele, cum ar fi tumbele”, spune adolescenta. Patru sedinte pe luna de breakdance costa 50 de lei, iar opt sedinte costa 70 de lei. O sedinta dureaza o ora si jumatate.

Cine este Radu Madalin Pantea

Instructorul Radu Madalin Pantea practica breakdance-ul din 2001. „Initial, ca orice dansator, am inceput in strada. Prima trupa in care am fost, un an de zile, s-a numit M-Track. In 2005 am format G-Force si am fost trei colegi, eu, Grigore Andrei si Mihalache Adrian. De atunci trupa a suferit transformari si in prezent suntem sase dansatori, eu, Handru George, Razvan Nan, Zanoaga Cristi, Ciupageanu  Razvan si Verdes Vlad. Din 2005 sunt si instructor”, incheie Radu Madalin Pantea.