Copiii, indemnati sa faca miscare prin baschet

Detalii
Comentarii
Galerie foto

Sportul joaca un rol foarte important in dezvoltarea copiiilor, a echilibrului lor emotional si a sanatatii. Chiar daca nu fac performanta, miscarea nu trebuie sa lipseasca din activitatile copiilor. Baschetul este unul dintre cele mai raspandite sporturi din lume si este indicat celor care vor sa-si petreaca timpul intr-un mod placut si eficient.

La doar sapte ani si jumatate, Robert a inteles rolul sportului in viata lui. „Fac baschet ca sa ma dezvolt mai bine. Ma joc cu tati in parc, pe teren, si vreau sa il intrec, sa fiu mai bun si sa ajung mare”, spune copilul. Alexandra (10 ani) a ales baschetul pentru a face miscare: „Am venit sa ma inalt un pic si sa fac un sport. Pana acum am incercat mai multe, dar niciunul nu mi s-a potrivit asa cum mi se potriveste baschetul”.

Distractie, dar si munca

Motivele pentru care copiii aleg acest sport sunt diverse. „Multi dintre ei vin la noi pentru motricitate, pentru a nu sta la calculator. Altii sunt mai comozi, de aceea obiectivul nostru este sa atragem copiii catre miscare”, spune antrenoarea de baschet Magdolna (Magda) Jerebie, presedintele Baschet Club „Galactica” Brasov.

Grupa de initiere cuprinde copii cu varste intre trei ani si jumatate si 10 ani. Fiind abia la inceput, cei mici se distreaza, dar, in acelasi timp, invata sa lucreze intr-un mod organizat. „Ne coboram la nivelul lor si avem doi voluntari care lucreaza cu ei, Sebastian Aftanasa si Cristian Velicea. Sunt tineri si au foarte multa rabdare”, spune Magda Jerebie.

Baschetul, un sport de echipa

Cand ajung in jurul varstei de 8-9 ani si au un bagaj de cunostinte in spate, cei care isi doresc mai mult sunt promovati la grupa de avansati. Totodata, ei au ocazia sa-si dovedeasca abilitatile si in cadrul competitiilor amicale si oficiale, primele competitii oficiale fiind Babybaschet (8-10 ani) si Minibaschet (10-12 ani).

Competitiile ii invata pe copii ce inseamna spiritul de echipa. „Intr-un meci greseste unul, in celalalt meci poate gresi altul. Inca de la Babybaschet ei invata ca important nu este cine a gresit ci ce e gresit. Importante sunt si meciurile amicale. Menirea este ca impreuna cu antrenorul formam o echipa, in care invatam sa ne toleram greselile si sa gresim cat mai putin”, spune Magda Jerebie.

Scoala si disciplina

Antrenoarea ii mai invata ceva pe elevi: „In primul rand sa fie corecti fata de ei insisi. E important sa recunoasca ca au gresit. Apoi, ii invat sa nu cedeze la greutati. Cedand tot timpul nu ajungi unde ti-ai propus. Faptul ca nu cedezi aduce ambitie si la nivel de performanta. De asemenea, insist sa fie foarte buni la scoala. Ca sa poti face fata in viata si daca vrei sa fii cineva trebuie sa stii sa vorbesti, sa poti purta un dialog. Trebuie sa fii citit si educat”.   

Disciplina sportivilor este foarte importanta. „Cu disciplina incepe sportul de performanta. Pe teren, la masa, in camera, toate se leaga si acesta este primul pas. Eu nu asigur marea performanta ci drumul catre performanta”, declara Magda Jerebie.

NBA, visul suprem al oricarui baschetbalist

Sportivii din grupa de performanta U14 a clubului condus de Magda Jerebie isi doresc sa ajunga la cel mai inalt nivel din baschet: NBA.

Robert (13 ani) practica baschetul de la 7 ani. „M-a ajutat sa fiu mai disciplinat, mai rabdator, sa-i ajut pe cei din jur si nu am ramas dependent de calculator, sa stau tot timpul in casa, sa ma joc. Acum vreau sa ajung in Statele Unite, sa joc in NBA”. Acelasi vis il are si colegul lui, Stefan (13 ani), care a ales baschetul pentru ca nu-i placea fotbalul. „Am venit cu cateva saptamani inaintea lui Robert. La inceput nu eram asa buni prieteni, dar sportul ne-a legat. Fara spiritul de echipa nu merg jocurile”, spune Stefan.

Magda Jerebie, sportiva de mare clasa

Magda Jerebie a crescut facand numai baschet. Ca jucatoare a fost 15 ani in nationala de baschet senioare a Romaniei, 10 ani a fost declarata cea mai buna jucatoare de baschet din Romania, a avut doua selectii in echipa Europei, a participat la peste 400 de jocuri internationale, a jucat in 16 campionate de prima liga de baschet (Divizia A), a obtinut sase titluri de campioana si sapte ani a fost castigatoarea Trofeului Eficacitate, cu 1111 puncte inscrise in Campionatul 1984-1985. „Daca n-as fi facut baschet nu as fi fost cine sunt. Baschetul pentru mine a fost modul de a-mi disciplina viata din toate punctele de vedere”, marturiseste fosta jucatoare.

Copiii, satisfactii mai mari decat titlurile

„Cand m-am lasat de baschet mi-am dat 10 ani sa ajung antrenoare la lotul national si am reusit mai repede de implinirea acestui termen. In 2004, cand mi-a expirat contractul, am pus in balanta ce s-a facut in cei 10 ani si am realizat ca familia este mai importanta. Cel mai bine m-am simtit cand am antrenat copii asa ca am lasat lotul si mi-am deschis clubul de baschet pentru copii. Ei mi-au oferit satisfactii mai mari decat titlurile”, spune Magda Jerebie. Impreuna cu elevii ei, antrenoarea a obtinut locuri importante in Campionatele Nationale de Babybaschet si Minibaschet, iar trofeele nu lipsesc din palmaresul clubului.

Preturi antrenamente baschet

Parintii care vor sa isi trimita copiii la baschet trebuie sa stie ca abonamentul lunar la baschet, care include 12 antrenamente, costa 100 de lei, cel saptamanal, (3 antrenamente) costa 30 de lei, iar pretul unui antrenament este de 20 de lei.