Gimnastica le dezvolta copiilor viteza, indemanarea si coordonarea

Detalii
Comentarii
Galerie foto

Pentru ca este un sport greu, iar performanta apare dupa ani de munca, varsta potrivita pentru ca un copil sa inceapa gimnastica este de 5 ani. „Primul an se face sub forma de joaca, dar cu elemente de gimnastica. Dupa primul an, copiii incep sa le execute cum trebuie. Aceste elemente constituie baza de jos in gimnastica si este necesar sa fie foarte bine facute”, spune Ermil Popescu, antrenor gimnastica baieti la Clubul Sportiv Scolar (CSS) „Brasovia”, Brasov.

Calitatile unui bun gimnast

Primul nivel competitional are loc la varsta de 8-10 ani (juniori 3), astfel ca selectia se face de la 7 ani. „Un bun gimnast trebuie sa aiba o forta nativa, sa aiba mobilitate si sa nu fie inalt. Inaltimea maxima pe care trebuie sa o aiba la varsta de 20 de ani este de 1,75-1,78 metri, pentru ca si aparatele sunt facute pe o anumita dimensiune. Apoi, trebuie sa aiba viteza, indemanare si coordonare, pe care si le dezvolta la antrenamente”, explica Ermil Popescu. Gimnastii trebuie sa execute corect toate elementele si trebuie sa le repete pana le fac perfect. Si asta pentru ca in concursuri li se „taxeaza” orice greseala.

Calul, cel mai greu aparat

Tocmai de aceea, inainte de fiecare competitie, sportivii repeta temeinic toate exercitiile. „Simulam concursuri, astfel ca ei stiu cu ce sa inceapa. In competitii, la sol, au la dispozitie 1 minut-1 minut si 10 secunde sa faca exercitiul, la celelalte aparate au timp cat doresc. In 30 de secunde de cand i-a chemat arbitrul, ei trebuie sa se prezinte, singura exceptie facand-o paralelele, unde au 50 de secunde, ca sa aiba timp sa faca priza”, sustine Ermil Popescu. Cel mai greu aparat este calul, pentru ca se sta mult in sprijin pe brate si gimnastii nu au voie sa se opreasca.

Ani de munca pentru performanta

Pentru a obtine rezultate, sportivii depun eforturi mari, dar si competitiile au rolul lor. Ele ii stimuleaza pe gimnasti si ii mobilizeaza, pentru ca nimic nu se compara cu victoria. „Cel mai frumos este atunci cand incep sa iasa toate elementele si ajungi sus, pe podium. Atunci iti bate inimia, si tie ca antrenor, dar si sportivului. Gimnastica este un sport in care muncesti multi ani pentru performanta. Ca sa poti sa fii in primii trei, trebuie sa muncesti 10-11 ani. La fete poti sa ai performanta in 4-5 ani. Ele au patru aparate si selectia pleaca mai de jos. Fetele sunt mult mai receptive si mai muncitoare decat baietii”, dezvaluie Ermil Popescu.   

Ajutati de antrenor

Un antrenament de gimnastica la cei mici dureaza in jur de doua ore si jumatate. La cei mai mari pregatirea este de circa trei ore, dar inainte de concurs, poate dura si patru ore. Pentru a evita riscul de accidentare, orice element nou care se invata este repetat pana cand sportivul este sigur ca nu i se intampla nimic. Copiii sunt ajutati de antrenor si treptat acesta le da drumul usor, astfel ca ei vor ajunge sa il execute singuri, fara sprijin. Pe langa elementele de gimnastica, sportivii fac si antrenamente de forta.

Copiii vor sa ajunga departe

Cei mici sunt neinfricati si au aspiratii mari. Alex (9 ani) practica gimnastica de 3 ani. „Parintii m-au adus pentru ca acasa tot saream, faceam sfoara si stateam in maini. Imi place foarte mult ceea ce fac. Am fost si la concursuri si pana acum am obtinut trei medalii, doua de aur si una de bronz. Am simtit o mare bucurie si mandrie si imi doresc sa castig cat mai multe”, spune copilul. Octavian, in varsta de 12 ani, face gimnastica de 7 ani. Cel mai mult ii place sa lucreze la bara. „Simt ca acolo pot mai mult. Pot sa ajung un mare campion national. Am avut rezultate in concursuri si imi doresc cat mai multe”, se destainuie Octavian. Sportivul se antreneaza de luni pana vineri, cate doua ore, iar eforturile depuse in sala nu il sperie. „Daca vreau, nu e greu”, sustine baiatul.

Antrenamente gratuite

In cei 34 de ani de activitate, prin mainile lui Ermil Popescu au trecut sute de sportivi, iar antrenorul are asteptari de la elevii sai. „Eu am pretentii mari, dar nu se pot realiza toate pentru ca vrei tot mai mult.  Cel mai greu este sa muncesti cu un sportiv si dupa 3-4 ani sa ti-l retraga parintii”, se confeseaza Ermil Popescu. Cu toate acestea, spune antrenorul „copiii care prind microbul, vin cu placere. Antrenamentele sunt gratuite, ei trebuie doar sa vina sa munceasca”.

A pregatit mari campioni

Ermil Popescu si-a inceput cariera la CSS „Brasovia”, a continuat la CSS Alexandria, unde a antrenat fete, apoi 10 ani a fost antrenor la Centrul Olimpic de Juniori. De-a lungul anilor, a pregatit multi sportivi pentru victorie, printre care Andrei Vasile Munteanu, campion olimpic la inele, campion european la paralele sau Daniel Radeanu, vicecampion european la sol si sarituri. In prezent, Ermil Popescu este antrenor la CSS „Brasovia”. „Aici mi-am inceput cariera, aici vreau sa o inchei”, conchide antrenorul.