Patinajul artistic, o feerie pe gheata in spatele careia se ascunde o munca titanica

Detalii
Comentarii
Galerie foto

„Patinajul e o feerie pe gheata, e ca un vis care te face sa dai din tine tot ce poti, sa-ti exprimi caracterul tau, dragostea fata de cei care te privesc, sa uiti pentru trei-patru minute de tot ce inseamna rau, sa iubesti si sa incerci sa te faci placut celor care te privesc, fiindca e o placere de a fi admirat”. Asa descrie acest sport Olga Nagy, antrenoare de patinaj artistic la Liceul cu Program Sportiv (LPS) -Clubul Sportiv Scolar (CSS) Brasov. 

Abecedarul patinajului

Putini stiu ca in spatele celor trei-patru minute de reprezentatie pe gheata se ascunde o munca titanica. Patinajul artistic este un sport greu, care implica o multitudine de elemente si multa darzenie. Tocmai de aceea, trebuie inceput de la o varsta frageda. „Selectia se face de la 5 ani, cand copilul trebuie sa puna bazele, abecedarul patinajului, care consta in alunecare cu fata, spatele, taierea ghetii cu fata cu spatele, copilul are nevoie de pasi si toate aceste elemente duc la formarea unui simt al ghetii. Copilul trebuie sa faca miscari degajate pe gheata, libere, fara frica, naturale”, explica Olga Nagy.

Calitatile patinatorului

Pe langa abecedarul patinajului, copiii invata ceea ce se numeste „Moves in the field”, adica exercitii de invatare a patinajului in arcuri de cerc. La acestea se adauga si alte elemente. „Patinajul artistic, in general, e un sport complex. El inseamna sa fii un bun gimnast, pentru a-ti dezvolta mobilitatea, sa faci cumpana din statul intr-un picior, statul pe maini, podul, care dezvolta mobilitatea spatelui, lumanarea. Apoi, trebuie sa fii un bun atlet, sa ai forta, detenta, viteza, rezistenta, elemente care tin de scoala alergarii din atletism. Un patinator trebuie sa fie un bun dansator. Trebuie sa ii placa sa isi miste corpul pe muzica, sa aiba ureche muzicala, sa fie un balerin. Toate acestea insumate formeaza patinatorul”, spune antrenoarea.    

Gheata e ca o trambulina

Cei care nu reusesc sa dobandeasca toate aceste calitati cumulat nu vor putea face performanta. „In sala ramane cel care face sariturile corect. Daca nu stie sa isi coordoneze miscarile corpului in timpul desprinderii nu o poate face nici pe gheata”, afirma antrenoarea. In sala (pe uscat) copiii isi dezvolta toate elementele care formeaza patinatorul (gimnastica, atletism, balet), iar pe gheata exerseaza sariturile. Tot in sala se exerseaza si coregrafia, gandita de un coregraf care se ocupa de formarea sportivului ca balerin. Patinajul artistic le dezvolta sportivilor atentia si concetrarea, pentru ca o singura miscare gresita poate conduce la o accidentare. „Gheata e ca o trambulina. Te arunca si te trezesti cazut, riscand sa te accidentezi in diferite locuri”, completeaza Olga Nagy.

Patinajul, a doua viata

Pentru a reusi in acest sport, copiii au nevoie de darzenie, fermitate, munca si curaj. Eforturile sportivilor sunt foarte mari. Antrenamentele au loc zilnic, cate doua ore, dar fara sacrificii nu se poate. A simtit-o pe pielea ei si Diana Minzatanu, 15 ani, campiona nationala la Novice.

 „Am inceput sa patinez de la 3 ani, cand tata m-a dus la patinoarul din Poiana Brasov. Am cunoscut-o pe doamna Olga si m-am apucat de patinaj. In jur de un an de zile m-am invartit in cerc. Tin minte ca plangeam, fiindca afara era foarte frig. Apoi am inceput sa evoluez si sa obtin rezultate si mi-a placut mai mult. Pentru mine patinajul este o a doua viata, este locul unde ma duc sa ma relaxez, este un sport complex, inedit, in care pot sa imi exprim iubirea”, spune tanara.

Multa munca si ambitie

Cu multa munca a reusit si Gabriel Coconu (14 ani), de asemenea el campion national la Novice. „In fiecare zi fac o ora-doua de antrenament. E foarte greu. E un sport complex si foarte putini il practica. Ca sa reusesti trebuie sa fie ambitios, sa te concentrezi mult, sa iei lucrurile in serios si sa muncesti din greu, dar atunci cand esti pe podium, pe locul 1, cand vin arbitrii si iti dau medalia, satisfactia este imensa”, afirma Gabriel.

Olga Nagy, o viata dedicata patinajului

Olga Nagy si-a dedicat viata copiilor, pregatindu-i pentru performanta. A terminat Facultatea de Educatie Fizica si Sport la Bucuresti, specializarea patinaj artistic si in 1977 a fost repartizata in Brasov. De atunci a pregatit si a selectionat sportivi ce au devenit campioni, in ciuda greutatilor de la acea vreme (nu exista niciun patinoar in Brasov si toate antrenamentele aveau loc pe uscat). Pentru eforturile si meritele ei, Olga Nagy a fost premiata, anul acesta, cu Trofeul Mentor pentru Excelenta in Educatie, in cadrul unei ceremonii organizata la Cluj.

Campioni la patinaj artistic

Printre copiii formati de Olga Nagy, ce au atins performanta se numara Simona Punga, locul 2 la Balcaniada, campiona nationala la juniori si seniori, cu Roxana Boamfa, si ea campiona nationala la juniori si seniori, plus participarea la Campionatul Mondial juniori din Canada, Vlad Ionescu, campion la Novice, Denisa Sandu, campiona la juniori si seniori si participanta la FOTE 2013, Diana Minzatanu si Gabriel Coconu, ambii campioni nationali la Novice.

Cursuri gratuite

Cursurile de patinaj artistic organizate la CSS Brasov sunt gratuite. In sala, copiii au nevoie de echipament sportiv obisnuit, iar pe gheata folosesc acelasi echipament, la care se adauga patinele.