Schi sarituri, un sport spectaculos, dedicat celor curajosi

Detalii
Comentarii
Galerie foto

Schi sarituri este un sport aparte, practicat de cei neinfricati, in care cunostintele teoretice sunt strans legate de cele practice si de pregatirea fizica. Fara ele, sariturile spectaculoase de pe trambulina nu ar fi posibile.

Pregatire teoretica si fizica

Copiii pot incepe schi sarituri de la varsta de 6-7 ani. Fiind un sport complex, ei au nevoie de un bagaj mare de cunostinte. „Invata cunostinte teoretice despre echipament, despre utilizarea lui si cunostinte legate de trambulina propriu-zisa. De asemenea, au loc si antrenamentele fizice, fara de care nu poate desfasura acest sport. Le dezvolta calitatile motrice, viteza, forta si indemanarea, gimnastica acrobatica, echilibru. Copiilor li se arata pozitiile in care trebuie sa inceapa alunecarea pe schiuri si e foarte importanta repartizarea centrului de greutate”, explica Csaba Magdo, antrenor de schi sarituri la Palatul Copiilor Brasov. Pentru a reusi, micii sportivi trebuie sa fie seriosi, perseverenti si sa aiba un regim de viata adecvat. „Ei trebuie sa consume mancare sanatoasa si un rol important il au si parintii si educatia de acasa. Un copil fara educatie buna nu poate face mare performanta”, continua Csaba Magdo.

Sariturile, cele mai spectaculoase

Sariturile cu schiurile de pe trambulina sunt cele mai spectaculoase. In functie de varsta si de nivelul de pregatire, cea mai mica trambulina de pe care se sare este K15 (metri), urmata de K35, K64 si K90. Pentru a executa o saritura este nevoie de mult curaj. Tocmai de aceea, acest sport ii ajuta pe copii sa isi invinga teama si sa se autodepaseasca. Sentimentul pe care il au schiorii atunci cand sar nu poate fi descris in cuvinte. „E spectaculos. E o senzatie foarte frumoasa cand stapanesti tehnica sariturii cu schiuri, cand simti aerul, presiunea schiului sub tine si senzatia de a realiza sarituri cat mai lungi”, adauga Csaba Magdo.

Antrenori profesionisti pentru sportivi

Schi sarituri este un sport care inseamna performanta. „Aceasta ramura a schiului e axata strict pe performanta, are loc legitimarea copiilor la un club si participarea in concursuri, conform calendarului competitional al Federatiei Romane de Schi-Biatlon”, spune Csaba Magdo. Micii sportivi sunt pregatiti de antrenori specializati, profesionisti, atestati international. In plus, copiii au la Rasnov, judetul Brasov, o baza foarte moderna de antrenament, construita la standarde internationale, unde le sunt asigurate toate conditiile.

Elevi entuziasmati de schi

Copiii care vin la schi sarituri la Palatul Copiilor Brasov sunt incantati de acest sport. Radu are 7 ani si a obtinut deja doua medalii. „Imi place sa sar pentru ca stau mult in aer. E spectaculos”, spune copilul. Robert (8 ani) s-a apucat de acest sport „ ca sa invat sa sar cu schiurile. Am inceput in 2013 si imi place foarte mult”. Bianca (10 ani) vine de doar 2 luni. „Tata mi-a spus ca daca nu plang atunci cand cad pot sa incerc acest sport. Am cazut de vreo trei ori, dar nu-i nimic. Cand sunt in aer parca zbor, imi da aripi”, spune mica sportiva. Miruna (7 ani) a sarit pana acum doar de 2 ori, dar isi doreste mai mult: „Am fost la pictura si informatica, dar de cand am inceput acest sport nu am mai ajuns la ultima fiindca orele aveau loc in acelasi timp si am decis sa vin la schi sarituri”.  

Echipament costisitor

La Palatul Copiilor cursurile sunt gratuite. Pentru a practica schi sarituri, copiii au nevoie de bocanci, schiuri, legaturi, care sunt toate speciale, casca si, pe parcurs, de costum de schi. Intreg echipamentul este destul de costistor, in jur de 700 de euro.

Csaba Magdo, antrenor de lot national

Csaba Magdo s-a apucat de schi sarituri in clasa a 5-a, la Clubul Sportiv Scolar „Brasovia”, si l-a practicat pana la varsta de 27 de ani. Ca sportiv a fost component al lotului national, iar din 1998 a devenit antrenor. In prezent activeaza la Clubul Sportiv „Dinamo” Rasnov si la Palatul Copiilor Brasov. Totodata, este antrenor la lotul national de fete schi sarituri, iar cea mai mare realizare a fost anul trecut, cand sportiva sa, Dana Haralambie, s-a clasat pe locul 26 la Cupa Mondiala si pe locul 19 la Campionatul Mondial de Juniori. Csaba Magdo a antrenat sportivi care au castigat Turneul celor 4 Trambuline, sezonul de vara destinat copiilor.