Scrima dezvolta spiritul de invingator

Detalii
Comentarii
Galerie foto

Scrima este un sport de lupta, de confruntare si duelare cu adversarul, care ofera spectacol. Pe langa faptul ca dezvolta armonios corpul, fiindca solicita toate grupele de muschi, scrima ii introduce pe cei care o practica intr-o lume a invingatorilor. Acest sport se imparte trei stiluri, care difera unul de celalalt, in functie de caracteristica loviturii, dar si de greutatea sabiei.

Sabia, spada si floreta

 „Avem proba de sabie, proba de spada si cea de floreta. Proba de sabie este cea mai spectaculoasa din scrima si reprezinta viteza, indemanare, precizie, atentie. La proba de sabie conteaza atacul, lovitura e cu taisul de sus in jos, cu contrataisul de jos in sus si cu varful loviturii la cap, corp si brate. Noi la sabie, peste costum, avem lameu si cand acesta este lovit, se aprinde becul la aparat. Sabia este usoara, are in jur de 512 grame. Spada este cea mai grea, si ca manuire si ca greutate. Ea cantareste aproximativ un kilogram si tocmai de aceea nu se organizeaza campionate pentru copii intre 8 si 10 ani, ci doar de la 10 ani in sus. La proba de spada se loveste cu varful pe tot corpul si se foloseste cronometrul la fiecare concurs pentru ca poti sa dai o tusa si sa tragi de timp. La proba de floreta se loveste tot cu varful, dar numai pe corp, fara cap, brate si picioare”, explica maestrul de arme Mircea Manciuc, antrenor de scrima la CSM Brasov.

Performante dupa 15 ani de munca

Spre deosebire de alte sporturi, la scrima performantele vin dupa ani buni de munca. „Performantele la nivel inalt, gen Campionate europene, Campionate mondiale sau Jocurile Olimpice, vin dupa 10-15 ani de antrenamente intense. Aceste campionate si Jocurile Olimpice reprezinta telul oricarui sportiv. Cei care vin la scrima vin pentru spiritul de invingator. Trebuie sa ne pregatim pentru un scop, iar scopul final e competitia. Ca sa ajungi la performanta, in momentul in care ai pierdut si adversarul e mai bun ca tine trebuie sa vii sa muncesti mai mult si sa iti pui talentul in aplicare. Sigur, talentul nu e suficient fara munca”, mai spune apreciatul antrenor de scrima. Pentru a ajunge la un asemenea nivel, scrima trebuie practicata de timpuriu. Primele concursuri nationale incep de la varsta de 8 ani, astfel ca junorii trebuie indrumati spre scrima cu cel putin un an si jumatate inainte.

Campion la 13 ani

Rares Ailinca are 13 ani si practica scrima de la 5 ani. Deja este campion national si vicecampion national de sabie si la echipe, si la individual, iar la Circuitul European de Cadeti de la Sofia s-a clasat pe un onorant loc 3. „Am avut foarte multe emotii la Campionatul National. A fost primul meu concurs si au venit cei mai buni copii. Cand am obtinut medalia am avut un imens sentiment de bucurie, simteam ceva unic”, se destainuie Rares.

Fascinat de sabia tatalui

Baiatul s-a apucat de scrima pentru ca l-a avut ca model chiar pe tatal sau. „Tata a facut si el scrima si a avut rezultate. Mi-a aratat sabia si mi-a placut imediat. Asa ca am vrut sa invat si eu. La inceput e usor, trebuie sa inveti elementele de baza, apoi devine din ce in ce mai greu”, povesteste campionul. Rares insa nu se lasa, iar visul lui este sa ajunga campion european, mondial si olimpic. Baiatul le recomanda scrima tuturor copiilor: „Le-as zice sa munceasca foarte mult. La inceput pare plictisitor, dar apoi e spectaculos”.  

Emotii la primul concurs

Scrima este in egala masura un sport si pentru fete, nu numai pentru baieti. Vanessa Danciu (12 ani) a inceput scrima in urma cu trei ani. Anul acesta a obtinut medalia de bronz la Campionatele nationale de copii in proba individuala si tot bronzul l-a luat si la echipe. Duelurile au stimulat-o pe Vanessa. „La inceput am avut emotii. La prima competitie am participat la 4-5 luni de cand am inceput sa fac scrima. Acum nu mai am, pentru ca am invatat ca nu trebuie sa imi fie frica de nimeni si de nimic”, afirma Vanessa.

Medalii obtinute cu multa munca

Inainte de scrima, brasoveanca a incercat mai multe sporturi, dar nu i s-a potrivit niciunul. „Apoi, am vazut intrecerile de scrima de la Olimpiada de la Londra, mi-au placut foarte mult si am vrut sa incerc si eu. Este un sport spectaculos si foarte frumos. Pentru medalii am muncit foarte mult si fac niste eforturi, dar fara munca nu as putea avea rezultate. Nu imi pot imagina viata fara scrima si vreau sa ajung campioana mondiala”, declara sportiva.

Echipamentul de scrima

Scrima este un insa un sport scump, pentru ca echipamentul se importa, in cele mai multe din cazuri. La scrima nu se poate cumpara orice tip de echipament, el trebuie sa fie de calitate si trebuie sa fie omologat de Federatia Internationala de Scrima. Echipamentul consta in masca, costum de scrima, alb, sosete trei sferturi, adidasi de scrima, manusi, lameu si sabie. Acesta este disponibil in magazinele de profil sin Bucuresti, iar cine are posibilitate, il poate cumpara din Ungaria sau Germania.

Preturi pentru echipament si cursuri de scrima

Incaltamintea costa 110 euro, masca – 140 de euro, costumul – 160 de euro, sabia – 65 de euro, sosetele – 15 euro, manusile – 75 de euro, iar lameu-ul costa 140 de euro. „Un abonament lunar la scrima costa 50 de lei, insa in Bucuresti poate ajunge si la 250 de lei pe luna. Pe saptamana se fac sase antrenamente a cate doua ore fiecare”, completeaza antrenorul Mircea Manciuc.

Cine este Mircea Manciuc?

Brasoveanul Mircea Manciuc a inceput scrima in 1968 si a trecut prin toate probele, adica spada, sabie si floreta, si tocmai de aceea titulatura lui Mircea Manciuc este aceea de maestru de arme. In 1982 a devenit antrenor, iar prin mainele lui au trecut multipli campioni nationali. Rigo Robert si Harbu Calin sunt doi dintre elevii sau care au fost in lotul national si Centrul Olimpic de la Craiova. In prezent, Mircea Manciuc activeaza ca antrenor la CSM Brasov, dupa ce ani de zile a muncit la sectia de scrima a Clubului Sportiv Tractorul Brasov.