Street dance-ul le ofera copiilor libertate de exprimare

Detalii
Comentarii
Galerie foto

Street dance-ul cuprinde o varietate de stiluri de dans, care de-a lungul timpului a evoluat in spatiile publice, precum in strada, in curtea scolilor sau in cluburi. In zilele noastre, street dance-ul s-a mutat in salile de dans si are tot mai multi adepti, mai ales in randul copiilor si al adolescentilor. 

Combinatie de stiluri

„Street dance-ul este ca un fel de umbrela, care cuprinde o varietate de stiluri, de la Popping, Locking, Hip Hop, LA, Vogue, Breakdance si Hall Dance. El se axeaza mai mult pe partea de coregrafie si nu e atat de multa miscare acrobatica ca in breakdance”, explica Radu Madalin Pantea, instructor de street dance la Scoala de Dans New School&Old School Brasov.

Filmul „Step Up”, model pentru tineri

Desi este un stil de dans destul de vechi, street dance-ul a iesit la suprafata in urma cu cativa ani, cand filmele sociale au inceput sa il scoata in evidenta. Un astfel de exemplu este „Step Up”. Filmul vorbeste despre visul unor tineri talentati in dans. Acestia demonstreaza ca prin munca si sacrificiu o trupa de dans poate sa fie mai buna decat o alta, in care talentul reprezinta 1%, iar restul munca. Personajul principal al filmului este un golan marunt de cartier, care ajunge cel mai bun dansator profesionist, alaturi de o tanara frumoasa, care este mai mult decat o studenta.

Creativitate stimulata prin „dans de strada”

Filmul a inspirat foarte multi adolescenti, care, dupa ce l-au vazut, s-au apucat de street dance. „M-am uitat la niste filme, printre care si Step Up si mi-a placut foarte mult cum au dansat personajele. Mi-a placut libertatea pe care o ai atunci cand dansezi, imi place muzica, e foarte ritmata, iar street dance-ul iti stimuleaza creativitatea. Asculti muzica si te exprimi prin miscarile de dans. Te eliberezi de stres si de gandurile rele”, spune Maria Alexe (14 ani).

Munca in echipa

Pe langa libertatea de exprimare si improvizatie, street dance-ul are si alte avantaje pentru copii. „In primul rand socializeaza, scapa de emotii, de timiditate, de inhibitii. De asemenea, pe langa tehnica, trebuie sa existe o legatura de prietenie intre dansatori, sa fie ca o familie. Daca exista invidie intre ei, se destrama totul”, spune Radu Madalin Pantea. Street dance-ul presupune munca in echipa, intr-o trupa de dans, insa, pentru a invata anumite elemente, copiii lucreaza in sala, individual, timp de 5-6 luni. Pe parcurs, ei formeaza o trupa, alaturi de care, axati pe coregrafii tematice, participa la baluri, evenimente si concursuri nationale. Daca se formeaza o trupa buna, cu cat are vechimea mai multa, cu atat longevitatea ei este mai mare.

Parintii au perceptii gresite

Cel mai important in street dance este ca adolescentii sa aiba pasiune pentru dans. Multi dintre ei vin sa ia lectii si dupa ce invata cateva miscari renunta. Cat despre parinti, acestia nu au o perceptie prea buna asupra acestui stil de dans, pana nu se conving cu ochii lor ca, de fapt, street dance este cu totul altceva, unde exista si disciplina. „Ei cred ca la street dance sunt golani, huligani, cand se gandesc la hip hop, insa isi schimba impresia cand vad ca e o scoala de dans, cu un instructor”, adauga Radu Madalin Pantea.

Preturi cursuri street dance

Scoala de Dans New School&Old School este singura din Brasov care functioneaza cu forme legale. Patru sedinte pe luna de street dance costa 50 de lei, iar o sedinta dureaza 1 ora si 30 de minute. Opt sedinte pe luna costa 70 de lei. Radu Madalin Pantea este instructor de street dance, practica acest stil de aproape 10 ani si face parte din trupa G-force Crew.