Tirul sportiv, destinat copiilor indragostiti de arme

Detalii
Comentarii
Galerie foto

Armele reprezinta un domeniu fascinant, in care fiecare tip de pistol sau pusca ascunde o poveste. Primii care descopera frumusetea lor sunt copiii, atrasi de jucariile care reproduc armele reale.Treptat, dragostea lor pentru pusti si pistoale se poate transforma intr-un sport de performanta (tir sportiv), care are numeroase beneficii in dezvoltarea lor fizica si emotionala.   

„Tirul sportiv dezvolta autocontrolul, tenacitatea, concentrarea si latura volitiva, ambitia”, spune Maria Ciobanu (foto centru), antrenor de tir la Clubul Sportiv Municipal (CSM) Brasov.

Reguli de baza in tirul sportiv

Cei care iau contact pentru prima data cu tirul sportiv invata mai intai sa se comporte cu arma si sa se asigure ca nu pun in pericol viata lor si a altora. Apoi, trec la practica. „Prima proba cu care se invata tirul este cea de aer comprimat, unde se folosesc arme de calibrul 4,5 mm. Cu proba de aer comprimat se invata elemente tehnice de tragere pentru toate probele de tir”, explica Maria Ciobanu.

Pregatiti pentru competitii

Antrenamentele sunt in asa fel gandite incat sportivii sa deprinda tehnica si tactica de abordare a concursurilor, unde vor putea sa-si arate tenacitatea. „Noi facem simulari de concurs, proba de control prin care sportivul invata exact ce are de facut in competitii. Cand poate lua primul contact cu concursurile, depinde de fiecare in parte, dar cam in 6 luni, el este pregatit”, adauga antrenoarea.

Viteza si precizie la probele de glont

Potrivit calendarului competitional, in perioada de toamna-iarna se desfasoara proba de aer comprimat, care are loc in sala. Primavara incepe sezonul probelor de glont (calibru 5,6 mm), care dureaza pana in septembrie, in aer liber.  La proba de aer comprimat tinta este la 10 metri distanta. Probele de glont sunt pe specific fete si baieti. La fete tinta este situata la o distanta de 25 de metri, in timp ce la baieti ea se afla la 50 de metri. „La probele de glont jumatate reprezinta proba de precizie, iar cealalta jumatate proba de viteza, in care tintele se intorc de cinci ori, stau pe fata pentru a trage un foc trei secunde si trebuie nimerit in centru”, explica Maria Ciobanu. 

Tirul, un sport al nervilor tari

Pentru a nimeri tinta, este nevoie de o munca titanica si de mii de repetari pe sec, adica fara alica si cartus pe teava. Tocmai de aceea, tirul mai este cunoscut ca fiind sportul nervilor tari. „Foarte putini rezista la efortul acesta, pentru ca este o munca monotona, dar prin aceste repetari se dezvolta foare bine tehnica si gandirea sportivului. El anticipeaza ce are de facut si apoi trece la executie. El trebuie sa faca o expunere, sa se concentreze pe anumite senzatii. Pregatirea mentala este extrem de importanta si ea se dobandeste exersand pe sec. Ea este cea care face diferenta”, adauga antrenoarea de tir sportiv.

Respect intre arma si sportiv

Intre sportiv si arma se creeaza o legatura aparte. „Toti sportivii pe care ii cunosc isi respecta arma fiindca ea reprezinta modul lor de exprimare in ceea ce au de facut. Trebuie sa ai mare grija de ea, fiindca iti dai seama ca fara arma si fara munca nu ai fi putut ajunge pe podium”, explica Maria Ciobanu.

Medalii la Nationale

Anul acesta, la Campionatele Nationale de Tir Sportiv trei dintre fetele coordonate de Maria Ciobanu au obtinut 16 medalii. Este vorba despre Andreea Agafitei (17 ani), Catalina Barla (18 ani) si Alexandra Popa (14 ani). Andreea Agafitei (foto dreapta) practica tirul de la 12 ani si s-a apucat de acest sport dupa modelul surorii ei. „Cel mai mult imi place proba de viteza. Imi doresc sa fac performanta si vreau sa ajung la Olimpiada, insa mai am mult de muncit“, spune tanara. Catalina Barla (foto stanga) s-a apucat de tir acum trei ani, dupa ce in prealabil a incercat mai multe sporturi, cum ar fi scrima sau dansurile. „Nu e foarte greu. Imi place proba de aer comprimat pentru ca iti da mai mult timp de gandire, nu e pe fuga. In viitor, ma vad undeva la un club, ca mare antrenoare”, afirma Catalina Barla.

Cine este antrenoarea Maria Ciobanu

Antrenoarea Maria Ciobanu a practicat tirul sportiv timp de 20 de ani, la CSU Brasov. A obtinut multiple medalii la Campionatele Nationale, Balcanice si o medalie de bronz la Campionatul Mondial. „Sportul acesta mi-a dat multe satisfactii. Nu stiu daca as fi in stare sa il abandonez”, dezvaluie Maria Ciobanu. Din 2002 este antrenor de tir sportiv la CSM Brasov.     

La CSM Brasov, cursurile de tir sportiv pentru copii sunt gratuite. Ei nu au nevoie decat de un trening, ghete si ochelari de tir, dotarea tehnica fiind asigurata de catre club.