Voleiul contribuie la dezvoltarea armonioasa a corpului

Detalii
Comentarii
Galerie foto

Copiii care vor sa aiba un corp frumos si bine proportionat cu siguranta ar trebui sa se apuce de volei. Voleiul solicita toate grupele de muschi si conduce la modelarea armonioasa a fizicului.

De exemplu, Adina Luca (12 ani) a ales voleiul pentru a se inalta: „Si sora mea facea volei si am venit sa ma mai inalt, ca eram mai mica de statura. E foarte frumos acest sport si vreau sa fac performanta”.  Emily Rusu (12 ani) a venit la volei pentru dezvoltarea armonioasa a corpului: „M-am uitat la un meci de volei la televizor si mi-a placut foarte mult, asa ca am decis sa vin si eu. Este frumos fiindca este un sport de echipa si face corpul frumos”.

Din acelasi motiv practica acest sport si Diana Todorut (15 ani): „Imi place totul la volei. Te dezvolta frumos, te disciplineaza si nu mai stau pe afara. Imi ocup timpul cu ceva si vreau sa joc la o echipa mare”. Mara Dumitrescu (12 ani) a ales voleiul dupa modelul tatalui ei. „Si tata a facut si el m-a adus. Imi place atat de mult incat nu as vrea sa fac altceva”, dezvaluie Mara.

Miscare inainte de toate

Indiferent daca aleg sau nu sa faca performanta, copiii sunt asteptati la volei pentru a face miscare, importanta in dezvoltarea lor fizica si emotionala.

„Miscarea sportiva este buna in primul rand pentru consolidarea sanatatii, pentru dezvoltarea caracterelor puternice, pentru socializare, pentru legarea prieteniilor si, cel mai important lucru este ca, in momentul in care s-au apucat de sport, dupa 2-3 ani, copiii nu mai sunt ca ceilalati. Devin un fel de persoane publice si comportamentul lor se schimba, devin mult mai atenti la imaginea lor”, explica Viorel Raicu, antrenor de volei la Sport Club Juvenil Brasov.

Educatie prin sport

Pe langa elementele tehnice, copiii invata la volei si alte lucruri, definitorii in educatia lor. „In afara antrenamentelor, ne ocupam si de psihopedagogie, sa reparam ce e rau in educatia lor. Avem intalniri dese cu parintii si ii tinem la curent in legatura cu comportamentul copilului respectiv si chiar discutam  cazuri de disciplina, educatie sau bune maniere”, spune Viorel Raicu. La dezvoltarea lor contribuie si iesirile in aer liber, atat in Brasov cat si in alte orase. „Aici se leaga mai mult prieteniile si se leaga echipa. Iesirile ii ajuta si in dezvoltarea culturii personale, mai ales in situatia in care parintii nu au timp sa faca aceste lucruri ori lucreaza in strainatate”, completeaza antrenorul.    

Calitati motrice dezvoltate prin sport

Voleiul este indicat sa se inceapa in jurul varstei de 8-9 ani, dupa ce in prealabil copiii au luat contact cu alte sporturi. „Indicat este ca toti cei care vor sa faca miscare sportiva sa inceapa cu inotul. Dezvolta toate grupele musculare. Daca nu incep cu inotul, sa faca atletism, dupa care la varsta de 8-9 ani sa discearna catre ce disciplina se indreapta. Facand cele doua sporturi li se dezvolta calitatile motrice si le este mai usor sa se adapteze”, explica Viorel Raicu.

Voleiul, prin excelenta, un sport al gandirii

In faza de initiere, antrenamentele au loc de trei ori pe saptamana. „Durata lor nu trebuie sa depaseasca 90 de minute deoarece intervine plictiseala. Voleiul este un sport foarte greu, avand multe procedee tehnice de invatat, comparativ cu alte sporturi: pasa de sus, pasa de jos, serviciul, atacul, blocajul, plonjoane. De aceea, noi facem jocuri complementare chiar pana la terminarea junioratului”, spune antrenorul. Mai mult, spune acesta, „voleiul este un sport, prin excelenta, al gandirii. El dezvolta sistemul de gandire datorita faptului ca fazele se desfasoara foarte rapid si hotararea trebuie luata intr-o fractiune de secunda”. 

Un model, in fiecare echipa

Spre deosebire de alte sporturi, voleiul este un joc de echipa, tocmai de aceea, copiii invata sa devina o mare familie. „Nu e voie sa se formeze grupuri. Trebuie sa fie o familie si este indicat ca la echipa la care participa in campionatul national sa existe un model, un jucator de exceptie, pe care ceilalti sa il urmeze. Noi am reusit ca la fiecare categorie de varsta sa avem cate un model”, spune Viorel Raicu.

Performante la Sport Club Juvenil

La Sport Club Juvenil Brasov, Viorel Raicu antreneaza numai fete. „Voleiul este specific fetelor, datorita faptului ca nu au contact cu adversarul si prin procesul de instruire se formeaza un corp frumos. La antrenamente avem grupe de initiere (7-9 ani), grupe de avansati (9-10 ani), grupe de minivolei, de sperante, cadete si de junioare. Diferenta intre aceste grupe este de varsta si de valoare. Anul acesta am inregistrat o performanta deosebita. Din 53 de echipe inscrise in campionat, echipa de minivolei s-a clasat pe locul 4 si la toate categoriile de varsta au fost calificate la turneele semifinale. Un alt rezultat a fost lansarea la lotul national de junioare a jucatoarei Carmen Arniceru si promovarea la Liga I a doua jucatoare: Carmen Arniceanu si Andreea Pacuraru. Totodata, in luna august am castigat turneul international desfasurat in Serbia de catre echipa de junioare, iar echipa de sperante a ocupat locul 2”. Jucatoarele lui Viorel Raicu se pregatesc temeinic pentru meciuri. In fiecare an stau in Serbia 10 zile in cantonament de pregatire, in care sunt incluse si turnee.

La Sport Club Juvenil Brasov, taxa lunara este de 85 de lei, iar la grupurile de initiere sunt incluse 3 antrenamente pe saptamana. Fetele care participa in campionatele nationale au 6 antrenamente pe saptamana, taxa lunara fiind aceeasi.

Viorel Raicu, antrenor din 1975

Viorel Raicu este profesor specializarea volei. Ca sportiv a fost jucator de Divizia A, iar in cariera sa de antrenor, care a inceput in 1975, a promovat in diviziile superioare 5 echipe. „In 1975 am infiintat Icim Brasov, cu care am promovat in Divizia B, in 1989 am infiintat Clubul Spartacus, volei fete, in 1993 am infiintat Clubul Prescon volei fete, cu ambele promovand in Diviza B. In 2007 am infiintat Club Volei Brasov sectia volei baieti, in 2009 am promovat in Liga I, iar in 2008 am infiintat Sport Club Juvenil Brasov, fete”.